"פשיטת רגל" מניין? על מקור הביטוי
בשפה היומיומית שלנו אנו משתמשים רבות במונחים וביטויים השגורים בפינו, ולא תמיד עוצרים לחשוב מהי המשמעות המילולית העומדת מאחוריהם ומניין הם נובעים. ברור, לדוגמא, מניין מגיעים הביטויים "פושטי יד" ו"פושטי עור", אולם האם תהיתם פעם מה משמעות הביטוי "פושט רגל"? ננסה להסביר.

    

כמו הביטוי "פושט יד", גם הביטוי "פושט רגל" מקורו במשנה. הביטוי הופיע לראשונה לפני כ-2000 שנה במסכת כתובות במשנה, פרק יג, הלכה ה`.

באותו מקום דובר על זוג שעמד להינשא, ואבי הכלה הבטיח סכום או רכוש כלשהו לזוג הצעיר בעבור נדוניית בתו. עם זאת, בבוא הזמן למלא את התחייבותו, התברר כי החותן אינו יכול לעמוד בכך, ועל כן נאמר במשנה: "הפוסק מעות לחתנו ופשט לו את הרגל".

הדבר מעלה תמיהה – מה משמעות הפעולה שעשה החותן בפני חתנו ומדוע הציג בפניו את רגלו?

כך פירשו חכמים את המונח לאורך הדורות:

רש"י הציג 2 אפשרויות להבנת המונח "פשט לו את הרגל":
  1. פשיטת רגל, שפושט החותן את רגלו בפני בחיר לבה של בתו (הנושה) ואומר לו "קח את הטיט שעל גבי נעליי- זהו הרכוש היחיד שנותר לי". ייתכן ויש בכך גם מעין נימת זלזול – "קח את הטיט שעל נעליי - יותר מזה לא אתן".
  2. בלי זלזול - אפילו אם תתלה אותי מרגליי על עץ - פשוט אין לי מה לתת וזה המצב.
פירוש נוסף הוא מטעם הרמב"ם, אשר בפירושו למשנה הסביר "פשיטת רגל" כהליכה למרחקים, הסתלקות. פשט את רגלו - שינס מותניו, פשט רגליו והלך בדרך רחוקה ואיננו. ייתכן כדי לברוח מנושיו או כי לא יכל עוד לפרנס את משפחתו.

את 3 הפירושים האלו ניתן למצוא במילון אליעזר בן-יהודה. פרופ` נפתלי הרץ טור-סיני - הנשיא הראשון של האקדמיה ללשון עברית שערך את המילון, מביא פירושים אלו ומוסיף את הסברה שאולי נולד הביטוי בעקבות מעשיה או אירוע ממשי שהתרחשו ואינם ידועים לנו כיום, בהם מישהו ממש פשט את הרגל, וזה הוליד את הביטוי.

פירוש נוסף לביטוי ניתן למצוא במהדורה החדשה של התלמוד הבבלי של הרב עדין אבן-ישראל שטיינזלץ - חתן פרס ישראל. במהדורה זו ניתן למצוא בדף המשנה, מסכת כתובות, דף קי"ח עמ` ב` גם את הסברו של הפרשן הגדול המאירי מלפני 700 שנה: פשט את הרגל = מת, נפטר, הלך לעולמו, שהרי המת מונח בפישוט איברים.

 
מקורות:
  • פינתו של הפרופ` אבשלום קור "באופן מילולי" המשודרת בגלי צה"ל, מיום 13.12.2010(כל הזכויות שמורות למשרד הבטחון). האזינו כאן.
  • ד"ר תמר עילם גינדין, "מאחורי המילים: מה הקשר בין בנק, שולחן וכסא", פורסם ב YNET ביום 3.9.10.

 |  ראשי |  אודות המשרד  |  מאמרים ופסקי דין  |  קישורים  |  יצירת קשר  |  מפת אתר  |  הוספה למועדפים  | 
עורך דין הוצאה לפועל, הסדרת אזרחות ישראלית-משרד עורכי דין- angel-law.co.il © כל הזכויות שמורות
דוד אנגל, משרד עורכי דין כתובתינו: רחוב מנחם בגין 11 רמת גן 52681 מגדל תדהר רוגובין קומה 16 טלפון: 03-7513874 פקס: 03-6131616 נייד: 054-2433090
  בניית אתרים לעסקים   אינטרדיל